בניה זו (או בשמותיה השונים: בניה קלה, בניה מהירה) היא ללא ספק הדבר הטוב ביותר שקרה כאן בשנים האחרונות. אינספור פתרונות בניה מדוייקים, מתקדמים וידידותיים לסביבה מקשטים את השטחים הבנויים של ארצנו ולא בכדי. הנה כמה סיבות טובות לכך…
הבניה היא תולדה של רצון להביא בשורה חדשה לתחום הבניה. הרצון למצוא ולפתח פתרונות בניה ידידותיים לסביבה הוליד תחום שלם המציע פתרונות רבים למשתכנים: מתכנון סביבתי הולם ועד לבניה באמצעות בלוקים "ירוקים" המסוגלים לבודד יותר מכל חומר אחר ולחסוך בכך בצריכת חשמל לצרכי חימום ולקירור.
יחד עם זאת, עדיין נותרו לא מעט "חורים" בתוכנית ליירק את המבנים של ארצנו. אתגרים שונים כגון אתרי בניה מזהמים, שימוש בחומרים שלא הוכחו כמבודדים מספיק ועוד, מדירים שינה מעיניהם של מהנדסי הערים. בדיוק במקום הזה היא נכנסת.
קצת חומר רקע
זו שיטת בניה העושה שימוש בחומרים קלים ומתקדמים ובראשם האלומיניום – חומר חזק, עמיד, יציב ושאינו מחליד. בעבר היה נהוג לחשוב שאלומיניום הוא חומר עדין מדי לבניה, אלא שכיום ברור וידוע לכולם כי קורות האלומיניום נחשבים יציבים ביותר, משתלבים בצורה נהדרת גם עם קורות פלדה ומסוגלים לשאת משקלים גדולים מהרגיל. זו גם הסיבה שבעבר היה נהוג להיעזר בה לשם תוספות בניה או סגירת מרפסות, בניית חדרים על הגג, והיום כבר מדברים איתנו על בניה מסיבית ומקיפה יותר של בתים שלמים, המבוססים על בניה זו.
רמת בידוד שאין דומה לה
אלא שעוד לא הגענו לגולת הכותרת שלה – מה שממלא את החלל בין הקורות הוא חומר מתקדם בשם פוליסטירן F20 (סוג של קלקר מוקצף) המבטיח בידוד מקסימלי ליושבי הבית. בידוד, אגב, שאף בלוק בעולם עוד לא הצליח לשכפל.
רק לשם השוואה – פנלים מבודדים בעובי 75 מ"מ, שווים במידת הבידוד הטרמי שלהם לבלוק 50 ס"מ של איטונג, או לחילופין – 150 ס"מ של בלוק רגיל. כלומר לא פחות ממטר וחצי של קיר בטון!! עובדה זו מסייעת רבות לחסכון בצריכת חשמל – גם לחימום וגם לקירור, בכל ימות השנה.
חוסכים את אתר הבניה
יתרון (ירוק) משמעותי נוסף שמציעה הבניה מסוג זה הוא עניין הפסולת. להבדיל מבניה קלאסית מהדור הישן, הבניה המתקדמת מבוצעת רובה ככולה במפעל ולא באתר הבניה. בעוד שאת שלב התכנון של המבנה עורכים בשטח, את מלאכת הייצור מבצעים במפעל, בתנאי "מעבדה" המאפשרים רמת דיוק שאין כדוגמתה.
יתרה מכך, תהליך כזה חוסך מהדיירים ומהשכנים את הצרה הצרורה שנקראת אתר בניה. לא עוד מיכלי אשפה, לא עוד פועלים שמסתובבים בין הרגליים – הכל סטרילי וידידותי לסביבה.
שימו לב לזה: שלב ההתקנה בבית הלקוח עורך כ-48 שעות בלבד וכולל רק את ההתקנה והחיבורים הנדרשים להקמת המבנה.
מיחזור וחומרים ברי קיימא
כשמדברים על אקולוגיה מדברים על חומרים ברי קיימא – כלומר חומרים מתכלים, או כאלה הניתנים למיחזור. בהקשר הזה, האלומיניום והפוליסטירן הם אמנם לא חומרים מתכלים (ותודה לאל שהם לא, אחרת הבית היה מתכלה לנגד עינינו…) אבל הם כן עונים על כמה קטגוריות עיקריות בעניין איכות הסביבה: 1. הם נשמרים לאורך זמן רב. 2. הם ניתנים למיחזור מלא. 3. הם נחשבים לחומרים מבודדים ביותר. 4. אם נשווה אותם לבניה בעץ, אז הם ללא ספק ידידותיים לסביבה היות ובעבור עץ צריך לכרות לא מעט יערות…
אם כן, בניה מתקדמת מספקת מענה הולם, יצירתי ומתקדם לכל מי שחפץ לבנות חדר, קומה, לסגור מרפסת או להשתעשע ברעיון של חדר על הגג. בהצלחה!